Door Paul Kubben op 25 april 2017

1 mei viering: Dag van de Arbeid

Iedereen is van harte welkom bij de viering van de Dag van Arbeid van de PvdA Sittard-Geleen. Inzet voor de rechten van werknemers is van onverminderd belang. Dit jaar staan we stil bij een recent succespunt van de PvdA: de verbetering van de positie van ongeveer 50.000 postbezorgers. Opdrachtgevers maakten misbruik van een deel van de postbezorgers door ze onder het minimumloon te betalen. Met een nieuwe wet van Lodewijk Asscher, die in maart door de Eerste Kamer werd aangenomen, is dat niet meer mogelijk. Lees hieronder wat Lodewijk Asscher heeft geschreven over deze wet. De 1-mei viering van 2017 vindt plaats in een locatie die passend is voor dit succes: het oude postkantoor van Geleen. Ook niet-leden zijn van harte welkom!

Locatie: Pinkpop Expo, Mauritslaan 25, 6161 HP Geleen
Datum: 1 mei 2017, 19.30 – 21.00

Eind maart schreef Lodewijk Asscher het volgende op zijn Facebookpagina:

“In Nederland werken tenminste 200.000 mensen op basis van een opdrachtovereenkomst (OvO). Daar zitten succesvolle icters bij maar ook mensen die het juist heel moeilijk hebben en die niet goed voor zichzelf kunnen opkomen uit angst hun werk te verliezen.

De wetgeving maakte mogelijk dat deze mensen minder betaald krijgen dan het wettelijk minimumloon. Na de liberalisering van de postmarkt is gebleken dat op grote schaal gebruik is gemaakt van de overeenkomst van opdracht om mensen minder te betalen dan het minimumloon. Ook op andere plekken aan de onderkant van de arbeidsmarkt zie je dit toenemen. Onderzoek uit 2011 waarschuwt al voor de negatieve gevolgen voor de mensen die het werk doen maar ook voor de arbeidsmarkt zelf. Verkeerde concurrentie op arbeidsvoorwaarden.

Vandaag is na meer dan vier jaar werk in de Eerste Kamer een nieuwe wet aangenomen die zorgt dat alle werkenden die op basis van zon overeenkomst werken onder het minimumloon werken. Eindeloos onderhandelen, duwen, trekken en lobbyen maar nu is het zover. Het zal de journaals niet halen, maar het is precies waarvoor ik in de politiek zit. Het stemt trots en dankbaar dat dit gelukt is en dat zo’n 50.000 mensen nu wel beschermd worden door het minimumloon. Dat maakt dit een feestelijke dag.”

 

Paul Kubben

Paul Kubben

Jouw leven, onze samenleving. Daar gaat het om in de politiek. Als fractievoorzitter van de PvdA in Sittard-Geleen wil ik me er voor inzetten dat jij zeker kunt zijn van een goed leven, een bewust leven en een gezond leven. Dat is de kern. Om dat te bereiken is minder negativiteit en meer creativiteit in de gemeenteraad

Meer over Paul Kubben