Energiekorting als gift voor een ander

1 november 2022

Elk huishouden in Nederland krijgt in november en december 190 euro korting op de energierekening, als compensatie voor de gestegen energieprijzen. Deze bedragen worden verrekend door de energieleveranciers. Zo ontvangen ook huishoudens die de korting niet- of slechts deels nodig hebben €380,-.

Kim Schmitz, gemeenteraadslid voor GroenLinks-PvdA in Sittard-Geleen: “Ik heb een vast energiecontract met een laag energieverbruik. Ik heb die korting niet nodig en weet dat die 380 euro bij andere huishoudens extra hard nodig is.”

De fractie GroenLinks-PvdA krijgt van veel inwoners de vraag hoe de ‘overbodige’ energiekorting op een verantwoorde manier op een plek terecht komt waar de nood hoog is.

Daarom heeft de fractie de samenwerking met het Tientjesfonds opgezocht. Het Tientjesfonds is bedoeld om mensen bij een acute financiële probleemsituatie snel en zonder bureaucratische rompslomp te helpen met een klein bedrag van maximaal € 100,-. Het Tientjesfonds Limburg beschikt over beperkte financiële middelen en wordt geconfronteerd met een forse toename van het aantal aanvragen voor hulp. De fractie roept mensen middels een actie op om hun energiekorting (of een gedeelte daarvan) te doneren aan het fonds zodat het geld daar terecht komt waar de nood het hoogst is. Giften kunnen worden overgemaakt naar bankrekeningnummer: NL78INGB0005473781 van Stichting Limburgs Diaconaal Fonds onder vermelding van “Tientjesfonds Limburg”.

Omdat het Tientjesfonds een ANBI status heeft is de gift fiscaal aftrekbaar.

Lees via deze link hoe je kunt doneren: 20221031-GL-energiegift-A5-v2