“Neem de variant van WijSchwienswei over”

10 februari 2023

Gisteravond vond de tweede ronde plaats over de invulling van de ESCS-locatie bij de Schwienswei. Onze fractievoorzitter Marco Schipper was zeer helder en sprak de wens uit om de variant van WijSchwienswei, de zogenaamde “derde denkrichting”, over te nemen.

Dit is volgens ons de variant waarbij de ESCS-locatie op de juiste wijze in het natuurgebied de Schwienswei wordt opgenomen inclusief een beperkte economische ontwikkeling die de kosten dekt. In deze variant worden belangrijke natuurlijke waarden nagestreefd: het vergroten van de biodiversiteit, het meanderen van de beek en het voorkomen van grote druk op het gebied door wandelaars en recreanten.

De coalitiepartijen blijven onduidelijk: GOB wil geen kleur bekennen, CDA kiest voor variant twee, maar dan wel met veel voorwaarden.

Sander Geelen, woordvoerder van WijSchwienswei sprak afgelopen jaar tijdens de inspraakavond in de Oase over de roze olifant in de kamer. Deze is nog steeds aanwezig: de tweede variant is een variant met economische ontwikkeling in de vorm van vakantiehuisjes of wellicht wel een attractiepark, niemand weet het. En alleen al daarom moet men niet kiezen voor de tweede variant.

Wij willen de variant die door inwoners en omwonenden wordt omarmd. Inwoners hebben zich al uitgesproken in de enquête van Bureau Verbeek: 75% van de respondenten heeft laten weten niet  achter de plannen te staan van een vakantiepark pal naast de Schwienswei, men staat niet achter de variant met grote economische ontwikkeling.

Als het aan Groenlinks-PvdA ligt komt er geen grootschalige economische ontwikkeling op de Schwienswei.