Onze motie om niet mee te betalen aan Omgevingsfonds MAA aangenomen!

17 december 2022

Op 15 december dienden we een motie in de gemeenteraad in om te voorkomen dat de inwoners mee gaan betalen aan het omgevingsfonds voor het vliegveld MAA. Dit fonds is bedoeld om, bij het open houden van vliegveld MAA, overlast voor omwonenden te compenseren. Zoals het extra isoleren van woningen of de uitkoop en sloop van woningen. Een goed initiatief wat ons betreft, maar wel als het dan ook betaald wordt door de overlastgever. Voor ons is het echt de omgedraaide wereld dat belastingbetalers uit Sittard-Geleen mee gaan betalen aan een fonds om de overlast van het vliegveld voor mensen rondom het vliegveld en op de aanvliegroutes (dus ook eventueel Sittard-Geleen) draaglijker te maken. Niet voor niks hebben wij dus gezegd:

Meebetalen is de omgekeerde wereld en dus onverteerbaar!

Dat was de strekking van de motie die Jos Janssen namens onze fractie GroenLinks-PvdA indiende. De motie werd mede ingediend door D66 en SPA. De motie werd gesteund door nagenoeg alle partijen in de gemeenteraad, op één na.

De motie kun je hier lezen en ook het artikel over onze motie in De Limburger. Op 16 december besloten Provinciale Staten dat vliegveld MAA open blijft. Dat maakt het extra urgent dat deze motie is aangenomen.

Nadere informatie:

Wethouder Salvino gaf aan de motie te steunen maar daarbij te benadrukken dat het niet beschikbaar stellen van financiële steun alleen voor het omgevingsfonds van MAA geldt en niet voor een omgevingsfonds als dat van VDL Nedcar of Chemelot.

Het Omgevingsfonds MAA werd door de provincie in het leven geroepen als onderdeel van de nieuwe businesscase MAA en zou ‘royaal gevuld’ moeten worden. Het fonds moet omwonenden compenseren voor ervaren overlast en betreft onder andere aankoop, sloop en nieuwbouw van panden in meest belaste gebied, isolatie en preventieve maatregelen (vastzetten dakpannen) en ook investeringen voor leefbaarheid zoals groenstroken, fiets- en wandelpaden, speeltuintjes. Zelfs aanleg van spottersplekken wordt genoemd.

Voor het fonds wordt -naast een bijdrage van de provincie en de luchthaven- ook een beroep gedaan op een bijdrage van gemeenten en bedrijfsleven. De provincie Limburg had al eerder besloten € 8,75 miljoen te willen bijdragen (in 5 tranches van € 1,75 miljoen), MAA/ Schiphol Groep zelf € 3 miljoen (via 6 jaarlijkse tranches van € 500.000) en de gemeente Beek € 1 miljoen. De gemeente Meerssen heeft besloten geen bijdrage te willen leveren.

Op 16 december is met een kleine meerderheid van stemmen besloten luchthaven MAA open te houden. De Provincie Limburg hoeft vooralsnog geen beroep meer te doen op een bijdrage van gemeente Sittard-Geleen aan het Omgevingsfonds MAA.