Schriftelijke vragen scouting

18 mei 2021

18 mei hebben we, samen met GroenLinks, schriftelijke vragen gesteld aan de raad. De vragen zijn hieronder te lezen.

Lees het artikel van Sittard-Geleen nieuws hierover op:

Steun voor scouting Sint Jozef van raadsfracties PvdA en GroenLinks

Geacht college,

 

In februari 2020 is (een deel van) het gebouw van de scouting Sint Jozef door brandstichting verloren gegaan. Renovatie danwel (gedeeltelijke) nieuwbouw blijkt een bijna onmogelijke opgave voor de scouting te worden. Dit door een combinatie van een door corona gehinderde crowdfunding actie, maar ook door onduidelijkheid vanuit de gemeente ten aanzien van mogelijkheden om de scouting te helpen. De fracties van PvdA en GroenLinks vinden het, vanwege het maatschappelijke belang van de scouting, wenselijk dat ruimhartig wordt meegedacht met de scouting. Zodat de scouting zo spoedig mogelijk weer aan de slag kan met de kerntaak: kinderen door middel van spel leren samenwerken, uitdagingen aangaan en dat allemaal in en met de natuur.

 

De fracties PvdA en GroenLinks hebben naar aanleiding van de brief van stichting scouting Sint Jozef aan het college van 8 mei jongstleden de volgende vragen aan het college:

 

  1. De scouting vraagt in de brief om tenminste kwijtschelding van de bouwleges, om daarmee een optimaler verwarmingssysteem in plaats van een HR-ketel aan te kunnen leggen. Welke mogelijkheden ziet het college om hieraan tegemoet te komen?
  2. Indien kwijtschelding van de bouwleges niet tot de mogelijkheden behoort, welke andere mogelijkheden ziet het college om bij te dragen aan (een duurzamere) huisvesting voor de scouting (al dan niet naar analogie van terugploegregelingen zoals die er in het verleden ook voor bedrijven zijn geweest)?
  3. Zoals de scouting al aangeeft in de brief, is er een aanzienlijk financieel gat, ook indien kwijtschelding van de bouwleges aan de orde zou zijn. Welke mogelijkheden ziet het college om combinaties vanuit verschillende budgetten te maken? Wij denken daarbij richtinggevend aan het accommodatiebeleid en het huisvestingbeleid voor scholen. De activiteiten in de verouderde units gelegen tegen het schoolplein van basisschool Leyenbroek zouden bijvoorbeeld in een nieuw scoutinggebouw ondergebracht kunnen worden, waarmee de functionaliteit conform de richtlijnen van het accommodatiebeleid multifunctioneel wordt. En vervolgens kan de groeiende basisschool, indien daar behoefte aan is, de beschikking krijgen over een groter schoolplein.

 

Graag zien wij uw antwoord binnen de daarvoor gestelde termijn tegemoet.

 

 

Paul Kubben                                                                Math De Loo

Raadslid namens PvdA                                                            Raadslid namens GroenLinks