Standpunten PvdA t.a.v. motie Sterrebos van GroenLinks (VDL) & omgevingsplandeel Chemelot

Door Tom Baars op 28 januari 2021

Op 28 januari kwam de gemeenteraad digitaal samen, o.a. om de Noodverordening i.v.m. de ongeregeldheden in onze gemeente. De bespreekpunten waren verder een motie van GroenLinks genaamd ‘Red het Sterrebos’ en de uitgangspuntennota omgevingsplandeel Chemelot. Hieronder de bijdragen van de PvdA-fractie.

Uitgangspuntennota omgevingsplandeel Chemelot

In de nota van zienswijze bij de omgevingsvisie staat op pagina 49 dat de ‘primaire verantwoordelijkheid voor subjectieve veiligheid’ (het gevoel van veiligheid dus) bij de gemeente ligt. Met name als het gaat om de chemische industrie, dit vindt de PvdA fractie echt een fout uitgangspunt. Immers de provincie is bevoegd gezag, financier, aanjager en aandeelhouder van bedrijven en ontwikkelingen op het Chemelot terrein, de PvdA fractie vindt dan ook dat je dan ook de bijbehorende verantwoordelijkheid moet nemen voor wat dat met omwonenden doet.

Gaarne horen wij van het college hoe zij denkt over het nemen van deze verantwoordelijkheid. Tevens hadden wij van het college graag gehoord hoe het gaat met het Omgevingsfonds Chemelot een mooi initiatief van de PvdA in het Limburgs Parlement.

Motie van GroenLinks genaamd ‘Red het Sterrebos’

Zomer 2020 was al duidelijk dat de gestelde voorwaarde om pas te beginnen met de kap van het Sterrebos bij het binnenhalen van een tweede opdrachtgever door VDL is losgelaten. December 2020 hebben Provinciale Staten ingestemd met het provinciale inpassingsplan (pip). Tijdens deze stemming bleek dat de meeste partijen de economische belangen en de daarbij behorende banen zwaarder vonden wegen dan het behoud van het Sterrebos. Enkel de Partij voor de Dieren en GroenLinks stemden tegen in de Staten.

En nu ligt er deze op het oog sympathieke motie van GroenLinks. Echter wij vragen ons wel af wat de intentie is van deze motie? Wat willen wij met z’n allen middels deze motie bereiken? Wat is de juridische haalbaarheid van deze motie en wat betekent dit voor onze positie?

Over de juridische haalbaarheid hebben we twijfels en daarmee komen we op het punt wat deze motie betekent voor de inwoners die zich hard maken voor het Sterrebos: hebben zij iets aan deze motie? Wordt het bos niet gekapt voordat VDL daadwerkelijk gaat uitbreiden als we deze motie aannemen? Vervolgens komt bij de PvdA fractie direct de volgende vraag op: waarom heeft ons college de zienswijze op dit punt binnen de pip afgezwakt tot het geen wat er nu voorligt?

Welke juridische gevolgen heeft het afzwakken van de zienswijze bijvoorbeeld op een succesvolle gang naar de raad van State. Hoe groot is de kans dat de Raad van State zegt: waar klaagt u nu over Gemeente Sittard-Geleen? Met het afzwakken van uw zienswijze ging u toch akkoord met het loslaten van deze “als dan” voorwaarde? Waarom heeft u de zienswijze afgezwakt? Gaarne hebben wij antwoord van het college. En, wat hebben wij, als gemeenschap daarvoor teruggekregen? Immers de zienswijze is niet ingetrokken maar afgezwakt. ‘Voor wat, hoort wat’ luidt het devies. Wellicht kan het college hier ook enig licht op laten schijnen en de raad meenemen in de reeds genomen beslissingen.

In het raadsysteem kan ik bijvoorbeeld niets vinden m.b.t. deze afzwakking. Wanneer is er over deze afzwakking gecommuniceerd? Immers met deze motie lijkt de raad impliciet gevraagd te worden om dit punt te repareren. Gaarne horen wij wat de betrokkenen hierop te melden hebben en zien wij graag de desbetreffende communicatie over deze afzwakking met de provincie tegemoet. Want welke afspraken zijn er nu precies gemaakt tussen de provincie, VDL NedCar en ons college? Wordt het bos nu gekapt ten gunste van de leefbaarheidsfondsen voor Holtum en Nieuwstadt?

Tom Baars

Tom Baars

Mijn naam is Tom Baars (51 jaar) en ik woon in Ophoven. Ik ben vader van twee kinderen. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als bouwkundig ontwerper. Sinds de zomer van 2020 zetten Paul Kubben en ik ons samen in de gemeenteraad in voor een menselijkere en rechtvaardigere gemeente. Zo hebben wij ons ingespannen om

Meer over Tom Baars