Bijdrage PvdA bij het raadsdebat over Glanerbrook

Door Paul Kubben op 16 december 2020

Op 16 december 2020 heeft de gemeenteraad gedebatteerd over de plannen voor Glanerbrook. Wij hebben daar een amendement bij ingediend over de in onze ogen benodigde cofinanciering. Ook hebben we een motie ingediend over de manier waarop het college persberichten opstelt.

Amendement: Amendement cofinanciering Glanerbrook

Motie: Motie persberichten versie 2

Spreektekst:

Toegankelijkheid en nabijheid van sportvoorzieningen staat centraal voor de Partij van de Arbeid. Dat we iets moeten met het aantal zwembaden en andere sportvoorzieningen in onze gemeente hebben we jaren geleden al vastgesteld. En nu staan we aan de vooravond van de grootste investering van de gemeente ooit in het 20-jarig bestaan. Althans zo begrepen wij van de wethouder.

Over het proces hebben we reeds in de ronde voldoende gezegd. De rol van de raad is niet slechts tekenen bij het kruisje voor 48 miljoen. Om die reden roepen wij het college op om in persberichten duidelijker aan te geven dat de raad inhoudelijk en financieel nog naar het voorstel moet kijken en kan aanpassen, via een motie waarvan inmiddels een 2e versie in ibabs staat.

Maar dat is proces, de inhoud is voor ons belangrijker. Dat de gemeente aan de slag moet met het opknappen van Glanerbrook staat voor de PvdA-fractie helemaal niet ter discussie. Wat voor onze fractie wel ter discussie staat, is om nu zonder concreet zicht op cofinanciering door derde partijen
48 miljoen ter beschikking te stellen. En dat met een zeer dunne redenatie, te weten: dat indicatieve bedrag is in 2017 ook ergens een keer genoemd. En dat terwijl als gemeente nog maar net een seconde financieel op orde zijn. Voor de PvdA zijn dat geen argumenten voor een investeringsbedrag van deze omvang. Overigens ‘het stond in ons verkiezingsprogramma’, is dat net zo min.

“Kan de PvdA met voorstellen komen om tot een lager budget komen?” vroeg mevrouw Wijnen van het gob mij in de ronde. Dat doen we met het amendement en aangezien het gob er mede zelf om gevraagd heeft ga ik er van uit dat we een serieus debat kunnen voeren over dit serieuze voorstel. De kern van ons amendement is als volgt. De mix van lokale, regionale en euregionale voorzieningen maakt dat cofinanciering nodig is. Met name het gebruik door inwoners van Sittard-Geleen van het ijsgedeelte baart ons grote zorgen. De percentages wisselen in de rapportages nog enigszins, maar maximaal 6% van de inwoners zal er gebruik van maken. Maar het kost wel, samen met de overkapping van de ijsbaan en de zonnepanelen daarop, 16 miljoen!

Kunnen we, indien andere partijen echt niet mee willen betalen, dat geld niet veel beter steken in 2 of 3 tijdelijke schaatsbanen in de gemeente, of althans in de cofinanciering daarvan. In de centra van Sittard, Geleen en Born, dat geeft gezelligheid richting de kerst. En zorgt misschien nog wel meer voor een hoger schaatsanimo onder de jeugd dan een blinkende wedstrijdbaan. Dat is wat onze inwoners nu nodig hebben, dat is wat onze ondernemers nodig hebben als we deze rottijd qua corona achter ons laten.

Wij vinden dat er voor 1/5 van het totaal aan financiering van derde partijen moet komen. En anders moeten we wat de PvdA betreft concluderen: voor de ijshal/ijsbaan is omstreeks 8 miljoen beschikbaar en dat is het plafond waarbinnen een renovatie kan plaatsvinden. Dus geen 48 miljoen nu, maar 39 miljoen + 9 miljoen van derde partijen, is samen ook 48 miljoen en dan, en alleen dan, kan ook voor ons alles doorgaan. In eerste instantie graag een reactie van de wethouder op ons amendement en op onze zorgen over de gebruikersaantallen. Maar zeker ook graag een reactie van andere partijen.

Tot zover in de eerste termijn.

Paul Kubben

Paul Kubben

Op 16 maart 2022 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In 2018 kwam ik als nieuwkomer in de gemeenteraad. Met een klein team heb ik me onder andere succesvol ingezet voor: Het behouden van bijzondere bijstand op 110% sociaal minimum (in plaats van de voorgestelde bezuiniging van het college); Opzetten van een proef met een klein bedrag

Meer over Paul Kubben