Fractie bezoekt Vixia: terugblik op een werkbezoek

Door Paul Kubben op 2 september 2018

Op 30 en 31 augustus bood Vixia de gelegenheid aan alle nieuwe gemeenteraadsleden uit Sittard-Geleen, Stein, Beek en Schinnen om een ochtend mee te lopen. Voor onze geheel vernieuwde fractie natuurlijk een mooie kans en die hebben we dus ook zeker niet laten liggen! Paul Kubben, Ceriel Lucker en Roderik Daemen liepen een ochtend mee. Hierbij een kort verslag.

Vixia is het leer-werk-bedrijf voor de hele westelijke mijnstreek en zorgt voor de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening. Vixia is gespecialiseerd in het bieden van een beschutte werkomgeving. Door landelijke wetgeving verschuift de focus naar het aan het werk krijgen van mensen bij reguliere bedrijven. De fractie kreeg een inkijkje in de beschutte werkplekken in huis en bezocht twee locaties waar Vixiamedewerkers in reguliere bedrijven aan het werk waren.

Roderik Daemen, onze fractieondersteuner, bezocht de productieafdelingen die Vixia zelf in huis heeft. Denk hierbij aan het maken van verfkwasten, inpakken van spullen voor de Gamma, maar ook het maken van tapijten. Roderik over het bezoek aan het Vixia: “Het mooie hiervan is dat je de mensen achter de cijfers te zien krijgt. In de gemeenteraad gaat het vaak over de cijfers. Maar uiteindelijk gaat het natuurlijk om de mensen!”

Ceriel Lucker, burgerlid namens de PvdA-fractie, ging mee op werkbezoek naar Apotheek Voorzorg in Elsloo. Voorzorg is de grootste producent in Nederland van medicatierollen (strips waardoor patiënten per dag de exacte hoeveelheid medicijnen kunnen nemen). Er staan 60 machines en het bedrijft telt 300 fte. Waarvan dus ook een klein deel medewerkers via Vixia. Ceriel: “Fantastisch om te zien wat hier allemaal gemaakt wordt. En nog veel mooier om te zien hoe trots de medewerkers vanuit Vixia op hun werkzaamheden zijn.”

Paul Kubben, PvdA-raadslid, heeft de PostNL Pakketten locatie in Holtum bezocht. Hier wordt vanaf 05:00 uur in de ochtend gewerkt aan het sorteren van meer dan 7.000 pakketjes per dag. Zo’n 8% van het personeelsbestand bestaat uit medewerkers via Vixia. Ook hier waren de Vixiamedewerkers trots op hun werkzaamheden. Paul: “Ik heb een tijdje aan de band mogen staan en werk van een Vixiamedewerker mogen overnemen. Het tempo lag hoog; volgens de medewerker mocht ik die pakketjes toch echt wel wat sneller uit de kar op de band krijgen! Ik realiseer me goed dat niet iedereen bij Vixia in een regulier bedrijf kan werken. Maar als het enigszins past, werkt het goed. Het geeft mensen een groot gevoel van eigenwaarde om in zo’n regulier bedrijf als PostNL mee te draaien. Er moet een goede balans komen tussen het plaatsen van medewerkers in reguliere bedrijven en mensen in beschutte werkplaatsen.”

Roderik Daemen, Ceriel Lucker en Paul Kubben

 

 

Paul Kubben

Paul Kubben

Jouw leven, onze samenleving. Daar gaat het om in de politiek. Als fractievoorzitter van de PvdA in Sittard-Geleen wil ik me er voor inzetten dat jij zeker kunt zijn van een goed leven, een bewust leven en een gezond leven. Dat is de kern. Om dat te bereiken is minder negativiteit en meer creativiteit in de gemeenteraad

Meer over Paul Kubben