Inbreng PvdA raad 22 april over Het Groene Net

Door Paul Kubben op 22 april 2021

Wanted. Gezocht. Motie van wantrouwen zoekt dossier. De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen lijkt begonnen, en het dossier is gevonden: Het Groene Net. Over onze impact op de aardbol, van ons als inwoners van Sittard-Geleen, heb ik bitter weinig gehoord in de discussie van de afgelopen weken. Ondertussen gaat de stroom aan berichten onverminderd door. Onze consumptie van voedsel en energie is enorm belastend voor de aarde. Onze huizen en ons water verwarmen met minder CO2-uitstoot, de toekomst, onze kinderen, daar zou het over moeten gaan, ook vandaag. In plaats van debatjes over woorden, over wie aandrong op een onderzoek, pogingen om enkels af te zagen, acties om mensen die zich dagelijks voor de publieke zaak inzetten te beschadigen, of het nu gaat om raadsleden, collegeleden of in het geval van dit debat ook mensen die zich inzetten voor Het Groene Net. En dat alles om de aandacht van onze inwoners te trekken via social media en misschien een quote in de krant.

Kritisch moeten wij als raad zijn, maar het is een misvatting dat kritisch zijn het doel is, of dat je door middel van een kritisch rapport over onderdelen van de uitvoering je eigen politieke stokpaardjes moet gaan berijden. Het doel van onze controlerende taak is om te beoordelen of maatschappelijke doelen, zoals geformuleerd door een meerderheid in deze raad, met geld van de gemeenschap op een oorbare manier worden gerealiseerd. Het rapport van Berenschot laat duidelijk zien waar fouten zijn gemaakt, waar het beter kan en moet. En het rapport laat ook duidelijk zien dat er niks onoorbaars met gemeenschapsgeld is gebeurd, en dat het project maatschappelijke meerwaarde heeft. De wereld staat in brand en we moeten iets doen, we moeten voorwaarts naar een samenleving met minder tot geen CO2-uitstoot, en daar is de komende decennia Het Groene Net in onze regio wat de PvdA betreft een belangrijk onderdeel van.

We zijn er nog lang niet met het verbeteren van de bestuurscultuur in Sittard-Geleen. Ik maak van mijn hart geen moordkuil: ik ben namens de PvdA in 2018 nieuw in deze raad gekomen en ben zowel 2 jaar in de coalitie als nu in de oppositie tegen een te gesloten bestuurscultuur aangelopen. In de coalitie waren we niet meer welkom omdat we de muziekschool open wilden houden. We zijn vorig jaar te hoop gelopen tegen een begroting met enerzijds onnodige belastingverhogingen en anderzijds enorme uitgaven, zonder enige inspraak van de raad. Het college sprak de oekaze uit dat er geen enkele wijziging in de begroting mogelijk was en de coalitiepartijen gingen daar klakkeloos in mee. De PvdA strijdt in deze periode voor meer transparantie: voor varianten in collegevoorstellen aan de raad, voor feitelijke persberichten.

Maar ik zie ook lichtpunten, ik zie dat er beweging komt richting meer openheid en transparantie. Een goed voorbeeld is de raadsconferentie van twee weken geleden over hoe verder met de Toekomstvisie 2030 en kaders voor dit onderdeel in de volgende begroting mee te geven. En een ander goed voorbeeld is de outline van het college om met de raad te komen tot een plan van aanpak voor het vervolg van Het Groene Net. Het verbeteren van de verhoudingen is iets van ons allemaal, en daar lijken we nu averij op te lopen. Dit rapport is geen middel om de doelstelling om door middel van Het Groene Net onze CO2-uitstoot te verlagen, achteraf te veroordelen. Dit rapport is ook geen middel om koppen te laten rollen. Het rapport is een middel om, met de leerpunten uit het verleden, de toekomst van Het Groene Net te verbeteren, en om die reden kan de PvdA instemmen met de outline.

De PvdA wil voorwaarts met Het Groene Net Zuid, onder andere voor de aansluiting van Geleen van belang. Ook ten aanzien van Het Groene Net Noord willen wij voorwaarts. Hoe meer snoeiafval hoe beter. Want daarmee worden via de Biomassa Energiecentrale Sittard (BES) Hoogveld en Limbrichterveld, en ook andere delen van Sittard voorzien van warmte en koude. En daar is nog wat te winnen: hoeveel mensen in Sittard-Geleen weten dat ze door snoeiafval gescheiden aan te bieden, en dus niet in de GFT-bak, een bijdrage leveren aan duurzamere energieopwek? De link tussen snoeiafval en energieopwekking kan nog beter voor het voetlicht worden gebracht, een campagne dus. Ik hoor graag van het college of het college deze mening van de PvdA-fractie deelt. Een slimme campagne via social media hoeft ook helemaal niet veel geld te kosten. We horen graag of de wethouder hier een toezegging in wil doen.

Voorzitter, de opgave van onze tijd is enorm, er is geen tijd om te dralen, nu vooruit. Tot zover de bijdrage van de PvdA in de eerste termijn.

[College zegt in de raad toe een meerwaarde te zien in een campagne en pakt dit punt op].

 

 

Paul Kubben

Paul Kubben

Op 16 maart 2022 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In 2018 kwam ik als nieuwkomer in de gemeenteraad. Met een klein team heb ik me onder andere succesvol ingezet voor: Het behouden van bijzondere bijstand op 110% sociaal minimum (in plaats van de voorgestelde bezuiniging van het college); Opzetten van een proef met een klein bedrag

Meer over Paul Kubben