Informatie over stoppen onderhandelingen coalitie

Door Paul Kubben op 22 juni 2022

Namens onze fractie GroenLinks-PvdA hebben Kim Schmitz, Paul Kubben en Marco Schipper deelgenomen aan de onderhandelingen. De insteek was, als mede-winnaars van de verkiezingen, mee te doen en verantwoordelijkheid te nemen in het bestuur. GOB en CDA vonden elkaar snel en zochten naar een stabiele verbreding van de coalitie, in het belang van de stad. Wij hebben aangegeven constructief gesprekken aan te willen gaan. Daarbij was (en is) het nodig om niet alleen vooruit te kijken naar de komende periode, maar ook om terug te kijken.

Na een aantal gesprekken waarin voornamelijk gesproken werd  over het herstellen van het vertrouwen, is vanuit GroenLinks-PvdA openlijk teruggekeken en gezocht naar overeenkomsten. Terwijl deze gesprekken liepen, werd door het demissionaire college van GOB en CDA een stuk naar de raad gestuurd over een politiek gevoelig onderwerp: de Schwienswei en het vakantiepark op het daar aan grenzende gebied (ESCS-locatie, waar vroeger het CIOS was gelegen). Dat maakt dat er een proces met twee sporen ontstond. Gesprekken over samenwerking in een coalitie en hoe we daarin met elkaar omgaan. En anderzijds zonder vooroverleg over een voor ons politiek gevoelig dossier een stuk naar de raad sturen. Dat zorgt voor een scheve situatie en is geen grond om aan een coalitie te kunnen deelnemen. Het geeft ons het gevoel niet als gelijkwaardige partner van GOB en CDA te worden gezien. En door nu in demissionaire staat een kaderstuk naar de raad te sturen wordt ook het lopende participatieproces met bewoners, om een derde variant serieus uit te werken, gefrustreerd.

Dat is voor de fractie van GroenLinks-PvdA geen grond om met vertrouwen aan een coalitie te kunnen deelnemen.

Wij betreuren de gang van zaken en hadden graag ingezet op verder herstel van vertrouwen. Dat moet van alle drie de kanten komen, niet enkel van één kant. Sittard-Geleen verdient een stabiel bestuur en er zijn nog vele andere onderwerpen die besproken hadden moeten worden. Wij zijn nog steeds van mening dat de fractie GroenLinks-PvdA daar een belangrijke rol in kan spelen, inclusief een intensief, gezamenlijk proces op enkele dossiers waarop we (nog) geen overeenstemming hadden. Een externe informateur of mediator kan daar een rol in nemen, om over en weer de drie fracties terug te laten kijken en vooruit te laten kijken. De huidige route maakt dat echter onmogelijk en vandaar ons besluit.

Namens de fractie GroenLinks-PvdA

Kim, Paul en Marco

Paul Kubben

Paul Kubben

Op 16 maart 2022 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. In 2018 kwam ik als nieuwkomer in de gemeenteraad. Met een klein team heb ik me onder andere succesvol ingezet voor: Het behouden van bijzondere bijstand op 110% sociaal minimum (in plaats van de voorgestelde bezuiniging van het college); Opzetten van een proef met een klein bedrag

Meer over Paul Kubben