Op zaterdag 6 november 2021 hebben onze leden in een bijeenkomst in de Oase in Sittard-Oost de lijst en het basis-verkiezingsprogramma vastgesteld. Op 16 maart 2022 zijn gemeenteraadsverkiezingen en Paul Kubben was in juli al door de leden aangewezen als lijsttrekker. Tijdens de vergadering van 6 november zijn de plekken 2 t/m 11 vastgesteld en de lijstduwers. In de komende twee maanden zal de lijst verder worden aangevuld. Jan Smeets duwt de lijst samen met Statenlid Aleida Berghorst. De lijst ziet er als volgt uit:
- Paul Kubben
- Tom Baars
- Annelies Wielders
- Anieta Koenen
- Roderik Daemen
- Bep Mergelsberg
- Norbert Wolthuis
- Truus Schaekens
- Eugenie Jansen
- Roland Smeets
- Ceriel Lucker
Dit enthousiaste team gaat met het basis-verkiezingsprogramma het gesprek aan met inwoners, vertegenwoordigers van instellingen en bedrijven. Om zo te komen tot mooie aanvullingen op het programma, dat in januari 2022 definitief wordt vastgesteld.
Lijsttrekker Paul Kubben: “Voor een Sittard-Geleen waarin iedereen mee kan doen; dat is de titel van ons programma. Wij staan voor betaalbaar en energieneutraal wonen in onze gemeente. We hebben concrete punten in ons programma om te zorgen dat de laagste inkomens de energierekening kunnen blijven betalen. Vanzelfsprekend hebben we oog voor het welzijn van alle inwoners. Alle basisscholen moeten Gezonde Basisschool van de Toekomst worden, we zetten in op vroegsignalering armoede en schulden, op goede ondersteuning en huishoudelijke hulp voor wie dat nodig heeft.
We willen dat er tegen de Schwienswei geen vakantiepark komt, maar meer ruimte voor groen en biodiversiteit. Een mogelijkheid om te zwemmen moeten we op deze plek behouden. We komen met plannen voor de centra, zoals een proef met verplaatsing van de zaterdagmarkt in Sittard naar de Oude Markt / Kloosterplein. Zo ontstaat meer ruimte voor de horeca en als het goed is kan het de omzet van marktkooplui ten goede komen. Dit laatste willen we meten met de proef. In Geleen willen we in de periode april t/m september midden op de markt van Geleen een stadsstrand mogelijk maken, met bijvoorbeeld foodtrucks. Ook voeren we een lokale digitale munt in.
We versterken de culturele identiteit van onze gemeente door meer te investeren in popmuziek. Net zoals bij de schouwburg de koppeling met het verleden is gelegd door het omdopen tot Toon Hermans Theater, willen wij ook op het gebied van popmuziek een sterkere link tussen het verleden (Pinkpop) en het heden (Volt).”
Na afloop van de ledenbijeenkomst hield de PvdA Sittard-Geleen een mini-klimaatmars. Ook leden van FNV-lokaal waren aanwezig. Om 13:00 begon in Amsterdam de landelijke klimaatmars, een initiatief van de KlimaatCrisis Coalitie van onder andere Greenpeace, FNV en Oxfam Novib. Doel van de mars in Sittard-Geleen was om de landelijke mars onder de aandacht te brengen en te steunen. Precies op hetzelfde moment trok onze mini-klimaatmars door de straten van het centrum van Sittard.
Afdelingsvoorzitter Omar El Attal: “We vinden het belangrijk om met inwoners van onze gemeente het gesprek te voeren over klimaatverandering. En over de plannen die wij lokaal hebben om onze bijdrage aan de oplossing van dit wereldwijde probleem te leveren. Net als bij de landelijke mars hadden we een groot spandoek met al onze namen in alle kleuren van de regenboog gemaakt. We hopen zo zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het klimaatprobleem. We hebben iedereen die we spraken opgeroepen om zich aan te sluiten bij de landelijke actie via klimaatmars2021.nl. Meer druk op de regering is nodig. Als je kijkt hoe premier Rutte zich opstelt op de klimaattop in Glasgow, dan zie je precies wat het probleem is: te veel woorden en te weinig daden!”