Nieuwsbrief: In memoriam Noud Slegers & politieke ontwikkelingen

6 augustus 2019

Met deze nieuwsbrief informeren bestuur en fractie PvdA-leden en andere geïnteresseerden over ontwikkelingen in onze afdeling. In deze nieuwsbrief twee onderwerpen: een bericht over het overlijden van voormalig raadslid Noud Slegers en een kort berichtje over de stand van zaken in de lokale politiek.

Met vriendelijke groet,

Omar-El Attal, afdelingsvoorzitter
Paul Kubben, fractievoorzitter

In Memoriam: Noud Slegers

Eind juli ontvingen wij het droevige bericht dat Noud Slegers (1948) is overleden. De PvdA lag Noud na aan het hart. In de jaren ‘70 was hij in de toenmalige gemeente Sittard twaalf jaar lang gemeenteraadslid voor de PvdA-PPR fractie. In die tijd was er in het zuiden nog steeds veel argwaan jegens ‘rooien’, maar door zijn integere wijze van politiek bedrijven heeft hij toch veel socialistisch geïnspireerd gedachtegoed, m.n. op het gebied van sociale voorzieningen naar voren kunnen brengen en gerealiseerd.

Toen Joop de Uyl in 1977 een bezoek aan Sittard en de Westelijke Mijnstreek bracht, heeft Noud hem rondgeleid en wetenswaardigheden over stad en streek verteld. Ook keek hij altijd met veel voldoening terug op die tijd, waarin er intensief en geregeld overleg was tussen Tweede Kamerfractie in de persoon van Thijs Wötgens, Provinciale Statenfractie in de personen van Ger Kockelkorn en Henk Riem. Dat kwam Limburg zeer ten goede.

Noud kwam uit een socialistisch nest: in de jaren ‘20 was opa De Rooij (van moederszijde) al gemeenteraadslid voor de SDAP in Valkenswaard. Opa was zeer trots op het raadslidmaatschap van zijn kleinzoon en was bij zijn installatie aanwezig. Zijn opa heeft vaker in geuren en kleuren verteld hoe hij naar het Malieveld was getogen in de later als ‘Vergissing van Troelstra’ bekende actie.

Actualiteit lokale politiek

Het zal niemand ontgaan zijn: het is momenteel onrustig in de lokale politiek van Sittard-Geleen. In coalitiepartij DNA ontstonden problemen en naar nu blijkt is dat niet meer op te lossen (zie bijvoorbeeld het bericht in De Limburger van 5 augustus). Hiermee raakt de coalitie haar krappe meerderheid van 19 zetels kwijt. Het bij DNA vertrokken raadslid sluit zich noch bij de coalitie noch bij de oppositie aan. De PvdA-fractie betreurt dit, vooral omdat het plan van de coalitiepartijen om een proeftuin te starten voor de ervaren problemen rondom het parkeren in met name Geleen tot resultaat heeft geleid. Ondernemers en college hebben samen met de Provincie goede afspraken gemaakt.

Fractie en afdelingsbestuur beraden zich in de maand augustus op te nemen stappen. Ook zullen er gesprekken met andere partijen gevoerd worden en eind augustus volgt een extra raadsvergadering. Naar alle verwachting zullen we in september een ledenvergadering organiseren om ook met de leden van gedachte wisselen over de ontstane situatie. Meer informatie volgt in de loop van augustus.