Raad 13/14 juli: Motie Red scouting Sint Jozef, Schwienswei, etc.

14 juli 2021

Op 13 en 14 juli kwam de gemeenteraad bij elkaar (in de Hanenhof om de afstand ook goed te kunnen bewaren), er stonden verschillende onderwerpen op de agenda. De jaarstukken 2020, de tweede rapportage 2021 en de uitbreiding van basisschool De Leeuwerik in Einighausen. Specifieke punten die de PvdA heeft ingebracht zijn: (1) een motie samen met enkele andere partijen, genaamd “Red de scouting Sint Jozef uit de brand!” en (2) de ontwikkelingen op de Schwienswei (plannen om daar een vakantiepark te bouwen). De motie is unaniem aangenomen in de raad. Lees hieronder de bijdragen van onze fractie bij de verschillende onderwerpen.

Bijdrage Jaarstukken 2020 en 2e rapportage 2021, eerste en tweede termijn
Paul Kubben

1e termijn
Vandaag bespreken we de jaarstukken over 2020 en de 2e rapportage over 2021. In de jaarstukken wordt teruggeblikt op het gevoerde beleid en de resultaten in 2020. En terecht wordt in de inleiding al aangegeven dat 2020 een bijzonder jaar is geweest. De samenleving ging op slot, net als de muziekschool, tot grote spijt van de PvdA. Het huidige college ging van start, net als de eerste Gezonde basisschool van de toekomst in onze gemeente, namelijk bij de fusieschool van de Stadssjool, De Tovertuin en De Baandert. Dat is dan weer iets waar de PvdA verheugd mee is. In de conferentie met de toekomstambassadeurs van onze gemeente is de noodzaak voor een gezondere jeugd ook uitgesproken. De PvdA vindt het in ieder geval belangrijk dat we onderzoeken of we dit op alle scholen in Sittard-Geleen kunnen invoeren, maar daar komen we in september nog op terug.

In algemene zin kijkt de PvdA-fractie met tevredenheid naar de jaarrekening over 2020. Zeker in financiële zin, we kunnen constateren dat de vervelende bezuinigingen waar ook wij onze politieke bijdrage aan hebben geleverd z’n vruchten afwerpen. 1 rood balkje in het begin van het jaar en daarna groene balkjes, we sluiten het jaar af met een plus. Hier zit ook meteen een zorgpunt richting de toekomst, ik kom daar zo meteen op terug. Niet alleen in financiële zin tevredenheid, maar ook waardering voor een aantal zaken die ondanks alles zijn opgepakt vorig jaar. Ik hoef niet het gehele document op te gaan lezen, maar goed om te zien dat het college in afwachting van een definitieve oplossing voor het vrachtwagenparkeren aan de Kampstraat in Geleen tijdelijke sanitaire voorzieningen heeft getroffen. En daarmee ook meteen de eerste vraag aan het college: hoe staat het met een meer definitieve oplossing, wat is de stand van zaken momenteel. En verder zijn we als PvdA tevreden over de inzet die gepleegd wordt voor participatie op de arbeidsmarkt op Zuid-Limburgse schaal, voor de uitvoering van de inclusie-agenda en de start van Vidar.

Een punt van aandacht blijft volgens onze fractie het muziekonderwijs. De leerlingen merken er wellicht, of beter gezegd hopelijk, niet al te veel van. Maar hoe ervaren de muziekdocenten hun nieuwe, gedwongen rol als ZZP’er. De muziekmakelaarconstructie zal geëvalueerd worden, zo hebben we ook afgesproken. Wat voor de PvdA van belang is, is betrokkenheid van de gemeenteraad bij wat er dan geëvalueerd gaat worden. Kan het college daar meer duidelijkheid over geven, dus wanneer gaan we evalueren en op welke wijze wordt de raad betrokken bij de vraagstelling?

Dan kom ik terug op het mooie plaatje met de voornamelijk groene balkjes en dat is dan ook meteen het bruggetje naar de 2e rapportage. De 2e rapportage gaat over de lopende begroting 2021, een begroting die wij als PvdA niet hebben gesteund. Voor de volledigheid, en hier in deze raad al meerdere keren door onze fractie benoemd: omdat de begroting naar onze mening uit balans is. Na pittige jaren van bezuinigingen in een keer weer zoveel geld uitgeven, dat brengt risico’s met zich mee. En ja, investeringen in Sittard-Geleen waren én zijn broodnodig. Maar juist in al die investeringen in stenen en minder in mensen in deze tijd, een tijd waarin grondstoffen steeds schaarser worden, materialen steeds duurder, personeel steeds moeilijker te vinden is en dus in totaliteit de prijzen enorm oplopen. De eerste signalen van bezorgde inwoners beginnen ons al te bereiken.

Neem de grote investering van afgerond 50 miljoen in Glanerbrook. De kans op kostenoverschrijding is reëel met alle genoemde ontwikkelingen, en wat gaat er dan gebeuren? Over 1 of 2 jaar weer nieuwe bezuinigingen? Dat zal niemand in stad leuk vinden. Of onderdelen van het plan schrappen, zoals een goede inpassing in het Burgemeester Damenpark? Dat zullen de direct omwonenden niet prettig gaan vinden. Kortom voorzitter, welk risico ziet het college richting de toekomst met al deze investeringen Deelt het college de opvatting van de PvdA dat er, gecombineerd met de uitwerking van de coronacrisis, ons misschien over enkele jaren weer nieuwe bezuinigingen staan te wachten? Op welke wijze gaat het college hier mee om? En op welke wijze moeten wij als fractie naar de nadelige structurele doorwerkingen die in de rapportage kijken in relatie tot het risico dat ik zojuist heb benoemd? Wij gaan niet tot in de lengte der dagen sippen over die begroting 2021, maar om met deze rapportage in te kunnen stemmen moeten we toch nog wat reflectie van het college tot ons kunnen nemen.

Dan tot slot bij de 2e rapportage het volgende. In balans bijdragen aan de gehele gemeente, daar staan wij als PvdA voor. En zoals wij door middel van schriftelijke vragen al hebben laten weten, zijn wij samen met GroenLinks van mening dat de scouting Sint Jozef onevenredig is getroffen door de brand vorig jaar. Dit zijn nu de juist de zaken waar ook wij als stadsbestuur, gemeenteraad en college samen, oog voor moeten hebben. Wij zijn van mening dat we voordat we de 3e rapportage in het najaar gaan behandelen inzicht moeten hebben in wat we kunnen doen voor de scouting. De scouting zit al lang genoeg in onzekerheid en daar kunnen wij als raad, vandaag, nog geen einde aan maken, maar we kunnen wel een begin van een einde maken. Om die reden dienen wij als PvdA, samen met GroenLinks, de motie Red scouting Sint Jozef uit de brand in.

Tot zover in eerste termijn voorzitter.

2e termijn
Gisteren heeft mijn fractie met interesse naar de bijdragen van andere partijen geluisterd en de beantwoording van het college. Enkele bijdragen hebben vragen bij mij opgeleverd, waarvan er 1 met kop en schouders bovenuit steekt: wandelt dhr. Boonen nog wel met zijn hond? U bent er nog relatief kort voorzitter, maar in de afgelopen drie jaren hebben we vele interessante bespiegelingen gehoord van dhr. Boonen, en zijn bijdragen begonnen vaak met ‘’ik was met de hond aan het wandelen”. Maar gisteren dus niet. Wandelt dhr. Boonen dus nog met hond? Onbedoeld heeft dhr. Geilen al antwoord gegeven: hij heeft gewoon de straat van dhr. Boonen laten openbreken hebben we gisteren gehoord! Schijnbaar liggen de klinkers er weer in, dhr. Boonen is immers hier, en na de zomer hoop ik dat de wandelingen met de hond weer een plek krijgen in de betogen van dhr. Boonen.

Schipper sprak over een vermeende zuurtegraad. Ik heb hem tijdens de eerste schorsing al even wat voorgelezen van wikipedia over de ph-waarde en zo. Eerlijk gezegd vond ik de ph-waarde in deze zaal best goed. Op een valse noot aan het begin na hebben wij hier naar mijn opvatting een prima eerste termijn met het college gehad. En wat de PvdA-fractie betreft laten we dit fysieke samenkomen niet snel weer varen richting het digitale. Maar dat is buiten de orde van deze vergadering.

Van de bijdrage van het CDA is specifiek 1 zin blijven hangen, en dat is dat het gevoerde beleid in 2020 en nu in 2021 voortborduurt op de resultaten uit de eerste helft van deze bestuursperiode. Waarvoor dank dat ook een keer door uw fractie wordt benoemd. Zoals gezegd is de PvdA niet van plan te blijven sippen over die begroting 2021 en dit soort uitspraken helpen daarbij. Voor de PvdA resteren voor deze tweede termijn twee belangrijke punten.

Om te beginnen de Schwienswei. Meneer Meekels, u was cryptisch, want ik kreeg verschillende appjes over ‘wat bedoelde hij nu’? U was verheugd met de aandacht van een landelijk politicus voor de Schwienswei, toch? Dank dat u het bezoek van mevr. Ploumen aan de Schwienswei aanstaande vrijdag om 12u nog even extra onder de aandacht heeft willen brengen. Onderwerp van gesprek zal in ieder geval zijn de balans tussen natuur en economische activiteiten. Maar ook de manier waarop wordt omgegaan met inspraak van inwoners. Want juist dit soort concrete onderwerpen lenen zich voor goede betrokkenheid van onze inwoners. En wederom is het niet gelukt om aan echte beginspraak te doen. Daar is niks vernieuwends aan, mevr. Kaufmann, dat is ouderwetse politiek. Waarom is alleen een vakantiepark vernieuwend? De natuur de natuur laten is even vernieuwend. Of een plek creëren voor een aantal tiny houses, ik noem maar een van de andere ideeën die wij als fractie hebben ontvangen.

Voor de PvdA is het helder: er zijn wat initiële ideeën over een vakantiepark, in combinatie met behoud van het zwembad. Daar komt nu veel weerstand tegen, en dan moet je als politiek een pas op de plaats maken. Schipper vroeg aan het college wanneer wij als raad aan zet zijn om er iets van te vinden. Waarom die vraag bij het college neerleggen? Wij gaan over onze eigen agenda. De gemeenteraad gaat over de richting en de kaders. En dat betekent dat deze oplopende spanning over de Schwienswei hier in deze raad besproken dient te worden. Een weging van meerdere opties, gehoord de oproep van een groep actieve inwoners. Dus meteen na het reces een ronde over de casus Schwienswei, en de PvdA zal daartoe een concreet rondevoorstel indienen.

Een tweede punt is natuurlijk de scouting. Dubbel genaa.. ik zal het woord niet afmaken, niet iedereen zal dat waarderen. Maar dat is wel wat het is. Je geliefde gebouw wordt uit baldadigheid in de fik gezet, en als klap op de vuurpijl mag je even 15 duizend aan de gemeente aftikken aan leges voor de herbouw. Terwijl het geld van de verzekering op zichzelf al niet eens voldoende is om aan duurzame, toekomstbestendige herbouw te doen. Kortom, wij zijn van mening dat de gemeente de helpende hand naar de scouting moet uitsteken en hopen op brede steun in deze raad.

Tot zover voorzitter

Bijdrage uitbreiding basisschool De Leeuwerik in Einighausen
Tom Baars

Zoals reeds in de ronde door de PvdA gemeld hadden wij graag een tijdelijke, flexibele en betaalbaardere oplossing gezien middels het bijplaatsen van bijvoorbeeld een tweetal noodlokalen. Echter er is gekozen om de school uit te breiden.  Dit tot grote tevredenheid van de gebruikers / inwoners. Mooi!

Het plan bleek te duur en vandaar een nieuw voorstel van het college om ca. 85.000,- euro te besparen middels een aangepast plan. Goedkoop is duurkoop!  Nu ligt er een plan welke niet door de betreffende inwoners en verenigingen wordt gedragen… ons inziens ook terecht. Maar er zijn in het verleden wel afspraken gemaakt en niet enkel met de inwoners / gebruikers.

Op de balans een betaalbaar slecht plan en een te duur goed plan. Vandaar een amendement van de coalitie partijen waarin een te duur goed plan ongedekt door het college uitgevoerd dient te worden. Immers bij het indienen is er al een meerderheid en draagvlak. Bij de PvdA fractie rees de vraag hoe kunnen wij nu met dit amendement instemmen  als ons iedere x gevraagd wordt als wij een voorstel indienen waar we de dekking vandaan halen? Het eerste voorstel is immers prima zoals reeds gesteld.

Met andere woorden schept dit amendement een precedent om gedane afspraken uit het verleden te schenden. Of komen we met dit amendement onze inwoners tegemoet? Leidt inspraak daadwerkelijk tot besluitvorming en bijbehorende financiering gaarne horen wij van het college wat zij van het amendement vinden en waar zij de dekking denken te vinden om het geen wat de inwoners is voorgehouden te realiseren.