3. Werk en inkomen

Lees hier de belangrijkste punten uit hoofdstuk 3 Werk en inkomen

De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt hoe onzeker onze banen en ons inkomen kan zijn. Het is een onzekerheid die door de doorgaande flexibilisering van de arbeidsmarkt voor veel mensen ook al voor corona een gegeven was. Dat kan en moet anders, ook in Sittard-Geleen. Iedereen verdient goed, betekenisvol werk en een rechtvaardig inkomen.

Werk is meer dan alleen een inkomen. Werk is de sleutel tot bestaanszekerheid, waardering, respect en tot deelname aan de samenleving. Met werk zijn mensen in staat een zelfstandig bestaan op te bouwen en hun talenten te ontwikkelen. In plaats van een race naar de bodem willen we echte vooruitgang voor iedereen. Dit is met name een strijd die in de landelijke politiek gevoerd wordt door onder andere de PvdA, maar ook lokaal blijven wij ons inzetten voor een verhoging van het minimum-uurloon naar 14 euro.

Voor iedereen in onze samenleving geldt meedoen naar vermogen op een manier die het beste bij hen past. In Sittard-Geleen hebben ruim 4.500 mensen een bijstandsuitkering. Bijscholing, herscholing en omscholing zijn in de komende periode daarom belangrijker dan ooit, want de werkgelegenheid in onze regio is flink aangetrokken. Iedereen verdient kansen om mee te kunnen doen.

Maar ook als het hebben van een baan (even) niet lukt, zorgen we dat mensen op een andere manier volwaardig mee kunnen doen. De ontwikkeling van Vidar in Sittard-Geleen, Stein en Beek zetten we voort.

Onze keuzes

➤ Er is sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Toch is er niet voor iedereen geschikt werk; er is voor een deel van onze inwoners sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod. Wij investeren in meer werving onder onze jeugd (bijvoorbeeld techniek- of zorgonderwijs promoten) en zetten in op gedegen omscholingstrajecten.

➤ We maken ons hard voor het inrichten van werkplaatsen in leegstaande winkelpanden in de centra van Sittard, Geleen en Born. Dit zijn plekken waar vakmensen (denk aan kleding- of meubelmakers) hun producten kunnen maken en verkopen. Natuurlijk kan een meubelmaker niet concurreren met ketens zoals Ikea, maar door betaling van hun producten (deels) via de lokale digitale munt te laten verlopen kunnen we lokaal vakmanschap weer rendabel maken (zie ook Hoofdstuk 2 Levendige centra in Sittard-Geleen).

➤ Vidar is toe aan nieuwe huisvesting, vanwege het vertrek uit de locatie aan de Millenerweg in Sittard en de samenvoeging van de drie ambtelijke diensten. De uitgangspunten voor nieuwe huisvesting zoals deze in de gemeenteraad in 2021 zijn gepresenteerd, hebben onze steun. Wij hebben daarbij de voorkeur voor vaart in het proces.

➤ In 2018 hebben wij de pilot bijverdienen in de bijstand in Sittard-Geleen geïnitieerd. Honderd mensen met een bijstandsuitkering zijn in de gelegenheid gesteld om een (maximum) bedrag per maand bij te verdienen. Door deze groep vertrouwen te schenken, en waardig te behandelen, is er een grote kans dat deze mensen ook sneller uitstromen richting een baan. Op basis van de resultaten van de proef willen wij bijverdienen in de bijstand definitief invoeren in Sittard-Geleen.

➤ Wij gaan met de culturele sector (o.a. De Domijnen en muziekmakelaar Myouthic) in gesprek over de meerwaarde van de Fair Practice Code.

➤ Wij zijn voorstander van het opnieuw oprichten van een muziekschool. Dit is zowel voor leerlingen als docenten beter. Indien hier geen meerderheid in de raad voor is, dan is er meer geld nodig om muziekmakelaar Myouthic beter te promoten onder inwoners.

➤ De arbeidspositie van muziekdocenten in Sittard-Geleen gaat ons nog steeds aan het hart. In de evaluaties van de muziekmakelaar Myouthic nemen wij expliciet als te evalueren criterium de arbeidspositie op.

➤ De arbeidspositie van medewerkers van zwembaden Het Anker in Buchten en de Nieuwe Hateboer in Sittard is verbonden aan de toekomst van deze twee zwembaden. Daarom maken we haast met definitieve besluitvorming.

Terug naar standpunten.

Klik hier om het hele programma te raadplegen.