4. Armoede, schulden, (jeugd)zorg en gezondheid
Lees hier de belangrijkste punten uit hoofdstuk 4 Armoede, schulden, (jeugd)zorg en gezondheidNederland is een rijk land, maar de verschillen tussen arm en rijk worden wel steeds groter. Voor de PvdA is dat onaanvaardbaar: schulden en armoede staan volwaardig meedoen in Sittard-Geleen in de weg. Kinderen die opgroeien in armoede staan meteen op achterstand. Armoede tast je gevoel van vrijheid en bestaanszekerheid aan, terwijl juist die verworvenheden het fundament van onze samenleving zijn, waarin iedereen een gelijke kans heeft.
Een samenleving met kansengelijkheid is nu nog ver weg. Inmiddels groeit één op de negen kinderen in Nederland op in armoede. Kinderen uit arme gezinnen hebben een moeilijkere start, kunnen vaak niet meedoen met sport, niet naar verjaardagsfeestjes gaan, en niet meepraten over de vakantiereizen. Ze zijn vaak niet trots op zichzelf en groeien vaker op in een onveilige situatie. We willen dat kinderen in armoede een eerlijke start kunnen maken. Preventie is daarbij essentieel. Ook energiearmoede is funest voor een stabiele omgeving om in op te groeien.
Onze keuzes
➤ Elke basisschool in Sittard-Geleen wordt Gezonde basisschool. In de Gezonde Basisschool krijgen kinderen gezonde maaltijden, is er structureel meer aandacht voor beweging op school. We wachten niet alleen maar geld van Rijk of provincie, we steken hier ook middelen uit onze eigen begroting in.
➤ Ook op de middelbare scholen stellen we gezond eten centraal. Met DaCapo, Graaf Huyn en Trevianum maken we afspraken over het aanbod in de kantines en over voorlichting over voedsel.
➤ We breiden het aantal speeltuinen en speelplekken in Sittard-Geleen uit, zodat kinderen kunnen bewegen en spelen. Voor het onderhoud doen we deels een beroep op inwoners om een bijdrage te leveren. Een bijdrage die overigens beloond wordt via onze lokale digitale munt.
➤ Met alle supermarkten in Sittard-Geleen maken we afspraken over hoe de producten in de schappen staan. Gezonde producten liggen op ooghoogte, terwijl de ongezonde opties meer uit het zicht worden geplaatst.
➤ Corona zal nog een lange nasleep kennen voor een deel van onze inwoners. De gemeente moet proactief zijn om schuldenproblematiek die aantoonbaar samenhangt met de coronamaatregelen in kaart te brengen en in het vizier te houden. De reservering van ‘coronagelden’ op de gemeentelijke begroting moeten ook inzetbaar zijn om schulden van inwoners mee op te kunnen vangen.
➤ Voor vroegsignalering is het belangrijk dat de gemeente alle informatie over schulden en betalingsachterstanden benut. Een convenant met instellingen en organisaties als de woningcorporatie, energieleveranciers en zorgverzekeraars kan daar bij helpen, zodat ze achterstanden bij de gemeente vroegtijdig kunnen melden en we op tijd kunnen ingrijpen.
➤ We voegen het werken met ervaringsdeskundigen toe aan onze lokale aanpak van armoede en schulden. Mensen die zelf ervaring hebben met armoede en schulden, die het vermogen hebben om andere mensen in dezelfde situatie te helpen, bieden we een basisbaan.
➤ We maken een gemeentelijk informatieboekje in begrijpelijke taal op B1 niveau. Een papieren versie die op elk adres in de gemeente wordt bezorgd en een digitale versie die goed vindbaar is. Hierin staat zowel informatie over schuldhulpverlening als informatie over mogelijkheden voor inwoners van Sittard-Geleen om maatje of buddy te worden.
➤ Jongeren met problematische schulden krijgen de kans om in ruil voor werk en scholing kwijtschelding te krijgen.
➤ Per 1 januari 2022 geldt de nieuwe Verordening Wmo gemeente Sittard-Geleen. Om te voorkomen dat er mensen tussen wal en schip vallen, evalueren we deze verordening in 2022 en 2023 minimaal twee keer per jaar. We bekijken dan of indicaties voor ondersteuning de mensen ook echt helpen.
➤ We schaffen de plicht om iedere twee jaar een nieuwe pgb-indicatie aan te vragen voor onveranderlijke omstandigheden af. Denk hierbij aan mensen die hun hele leven op een rolstoel zijn aangewezen.
➤ Om ervoor te zorgen dat iedereen in onze gemeente goed verzekerd is, continueren we de mogelijkheid voor een zorgpolis bij tenminste één zorgverzekeraar voor mensen met een laag inkomen (tot 150% van het sociaal minimum). In het gemeentelijk informatieboekje dat op elk adres in de gemeente wordt bezorgd, verstrekken we informatie over deze gemeentepolis.
Klik hier om het hele programma te raadplegen.