9. Lokale democratie en verbinding met de (eu)regio
Lees hier de belangrijkste punten uit hoofdstuk 9 Lokale democratie en verbinding met de (eu)regioVoor een gezonde democratie is het essentieel dat iedere stem telt en dat iedereen zich gehoord voelt. Dat iedereen die wil kan deelnemen, en de belangen van al onze inwoners worden behartigd en verdedigd. In de gemeenteraad, maar ook daarbuiten.
Burgerparticipatie is belangrijk. Inwoners weten vaak zelf het beste wat er in hun eigen omgeving speelt en welke oplossingen er mogelijk zijn. De gemeente is daarom toegankelijk en benaderbaar voor al onze inwoners. We luisteren naar ervaringsdeskundigen en nemen hun aanbevelingen mee bij het verbeteren van de uitvoer van onze gemeentelijke taken. Daarbij is voor ons het algemeen belang altijd leidend. We zorgen ervoor dat alle inwoners, niet alleen die met de grootste mond, worden gehoord en zijn ons ervan bewust dat niet iedere groep zich even actief in inwonersinitiatieven roert.
Voor goed bestuur van onze gemeente is het van belang dat we oog hebben voor onze grensligging. Grensoverschrijdende samenwerking levert een positieve bijdrage aan de welvaartsgroei, het welzijnsniveau en de saamhorigheid van de mensen in onze euregio. Sittard-Geleen kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren door het ondersteunen van projecten van burgers, scholen en organisaties, die de grensoverschrijdende samenwerking bevorderen.
Onze keuzes
Vergroten van de zeggenschap van inwoners
➤ Iedereen moet betrokken kunnen zijn bij wat er in zijn of haar omgeving gebeurt. In elk raadsvoorstel geeft het college van Burgemeester en Wethouders daarom expliciet aan op welke manier betrokkenheid en inspraak zijn georganiseerd en hoe ervoor is gezorgd dat iedereen de gelegenheid heeft om mee te praten.
➤ We voeren een burgerbegroting in. Dit is een afgezonderd deel in de gemeentebegroting, waarbij inwoners zelf bepalen waaraan het geld uitgegeven mag worden (zolang deze uitgave van algemeen nut is). Op wijk- of dorpniveau willen we dit invoeren, de omvang van de burgerbegroting willen wij in een breed door de gemeenteraad gedragen raadsproces vastleggen.
➤ De begroting van Sittard-Geleen moet vele malen transparanter worden. Het is nu volstrekt onduidelijk voor inwoners om begrijpelijk te achterhalen waaraan hoeveel geld wordt gespendeerd in onze gemeente. Tekstueel is er vooruitgang geboekt in de afgelopen jaren, nu moet de slag gemaakt worden naar een digitale versie die “doorklikbaar” naar alle lagen van de begroting.
➤ Wij vinden de standpunten van jongeren belangrijk en willen dat zij advies kunnen uitbrengen over zaken die hen bezighouden en aangaan. Jongerenraden spelen hierbij een belangrijke rol.
➤ De begroting van Sittard-Geleen moet structureel sluitend zijn. We blijven ons inzetten voor degelijk financieel beleid. We zijn terughoudend met het verhogen van lokale lasten. De hondenbelasting brengen we naar niveau kostendekkendheid en schaffen we indien mogelijk af.
De Omgevingswet
➤ Voor de invoering van de omgevingsvisie stellen we een participatieverordening vast, waarin duidelijk is waar bewoners op mogen rekenen bij de ontwikkeling en uitvoering van projecten.
Verbinding met de (eu)regio
➤ Grensoverschrijdend wonen en werken levert nog steeds veel gedoe op (formulieren, regelingen, etc). De Grensinfopunten (GIP) en Servicepunten Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA) bieden een zeer waardevolle ondersteuning voor inwoners aan weerszijden van de grenzen met Duitsland en België, maar ook voor bedrijven en instellingen. Deze dienstverlening continueren we.
➤ Wij zijn zoals aangegeven in het hoofdstuk 8 Veilige wijken en dorpen voorstander van een innovatieve, goedkope en duurzame snelbusverbinding Hasselt-Genk-Stein-Sittard-Geleen. De verbindingen tussen deze steden zijn van belang voor zowel onze inwoners als die in de gehele regio.
Klik hier om het hele programma te raadplegen.