6. Groen, milieu en duurzaamheid
Lees hier de belangrijkste punten uit hoofdstuk 6 Groen, milieu en duurzaamheidHet isoleren van oudere woningen, het bouwen van duurzame energie opwekkers en het uitrollen van het Groene Net Zuid: de kosten gaan voor de baat uit. Duurzaamheid benaderen vanuit een kosten-batenanalyse is alleen verstandig wanneer ook de langetermijneffecten op mens en milieu worden meegewogen.
We willen koste wat kost voorkomen dat de energietransitie de ongelijkheid en tweedeling vergroot. Nu zien we dat huishoudens met hoge inkomens hun huis met subsidies kunnen verduurzamen, terwijl gezinnen met lage inkomens in hun tochtige woning met hoge energielasten achterblijven. Dat is oneerlijk en funest voor het draagvlak. Daarom maken we afspraken met woningcorporaties om hun sociale huurwoningen zo snel mogelijk energieneutraal te maken en helpen we mensen die het verduurzamen van hun woning niet zelf kunnen betalen.
Zoals aangegeven in het voorwoord is genieten en ontspannen in de weinige natuur in onze gemeente minstens zo belangrijk als ontmoeting en beleving. Maar de natuur staat natuurlijk niet alleen ten dienste van het genot van de mens, maar heeft ook een intrinsieke waarde. Daarom breiden we de Schwienswei uit met het voormalige CIOS-terrein. Dit stuk land geven wij terug aan de natuur.
Onze keuzes
➤ De biodiversiteit in Nederland holt sterk achteruit. In Sittard-Geleen gaan we meer doen om biodiversiteit te bevorderen, door natuurwaarde altijd gelijkwaardig te wegen met economische waarde.
➤ De Schwienswei blijft groen. Wij willen niet dat er een vakantiepark tegen de Schwienswei komt. Het voormalige CIOS-terrein geven we terug aan de natuur. Zwembad De Nieuwe Hateboer blijft behouden (eventueel in aangepaste vorm).
➤ Zon op dak is het uitgangspunt voor zonnepanelen in Sittard-Geleen. Pas als de daken vol liggen, kan er volgens ons gesproken worden over zonnepanelen op landbouwgrond.
➤ Sittard-Geleen neemt verantwoordelijkheid om in Zuid-Limburgs verband de CO2-uitstoot terug te dringen. Windmolens bij Holtum zijn nodig om onze bijdrage te leveren aan de opwek van duurzame energie in de regio. Veel partijen in de gemeenteraad hebben uitstel afgedwongen; dit mag volgens ons niet leiden tot afstel.
➤ De gemeente richt een lokaal of regionaal energie-nutsbedrijf zonder winstoogmerk op, dat zelf zonneweides en windmolens ontwikkelt. Als niet op eigen gronden dan door middel van het pachten van gronden.
➤ Het Groene Net Noord draagt bij aan het versneld aardgasvrij wonen in Sittard-Geleen. Wij kiezen voor een voortvarende en snelle uitrol van Het Groene Net Zuid in Geleen, met een actieve rol van de gemeente. Met name voor het nog te ontwikkelen warmtenet in Geleen stellen we een (getrapte) gemeentelijke subsidie in voor de aansluiting op Het Groene Net voor woningen tot maximaal aan de NHG-grens, indien landelijke subsidies niet mogelijk of toereikend zijn.
➤ Onze energiecoaches delen aan ieder huishouden met een inkomen tot 130 % van het sociaal minimum een energiebox uit. Hierin zitten duurzame producten, zoals ledlampen, een waterbesparende douchekop en tochtstrips om het huis direct energiezuiniger te maken.
➤ We starten een onderzoek naar een omruilmogelijkheid voor witgoed voor inwoners met een inkomen tot 130 % van het sociaal minimum. Hiermee kun je via de gemeente energieslurpende apparatuur voor energiezuinige varianten vervangen.
➤ Onze gemeente sluit zich aan bij Operatie Steenbreek: de tegels eruit en het groen erin. Aansluiting hierbij heeft een belangrijke signaalwaarde, bovenop de reeds bestaande aanpak in onze gemeente.
➤ We willen in onze gemeente naar een circulaire economie waarin al het afval hergebruikt wordt. Daarom scheiden ook onze inwoners in de centra van Sittard en Geleen pmd, papier, gft en restafval (dat is nu nog niet het geval). Ook onderzoeken we of er meer ondergrondse containers in onze gemeente moeten komen om de circulaire economie verder te stimuleren.
➤ Voedselbossen vormen een kans om landbouw, recreatie en klimaatadaptatie met elkaar te verbinden. Door onze inzet is er in de periode 2018-2022 geld beschikbaar gekomen om initiatieven te ondersteunen. Na het demonstratie-voedselbos tussen Geleen en Munstergeleen willen we initiatieven op zoveel mogelijk plekken in onze gemeente steunen.
➤ Wij steunen ook het plan van de ‘Kollenbergboeren’; je betaalt dan als inwoner mee aan de koop van een stuk land, zoekt met andere investeerders samen een boer en ontvangt in ruil voor je inleg een deel van de agrarische opbrengst. De gemeente werkt maximaal mee om dit plan te realiseren in Sittard-Geleen.
➤ De gemeente moet er voor zorgen dat er meer openbare laadpalen voor elektrische auto’s beschikbaar komen.
Klik hier om het hele programma te raadplegen.