7. Inclusie, emancipatie en integratie
Lees hier de belangrijkste punten uit hoofdstuk 7 Inclusie, emancipatie en integratieMet hart voor iedereen in Sittard-Geleen; dit is niet voor niks de titel van dit verkiezingsprogramma. Jezelf mogen zijn en je thuis voelen in je eigen buurt. Je eigen talenten kunnen ontdekken en die ontplooien. Accepteren dat niet iedereen hetzelfde is. En het vertrouwen dat iedereen gelijk wordt behandeld, dat er gelijke rechten en kansen zijn, dat je met elkaar eerlijk kunt delen in voorspoed en elkaar steunt als het tegenzit. Alleen als we tegenstellingen overbruggen, we ons verplaatsen in de ander en willen investeren in elkaar komt zo’n samenleving dichterbij.
Onze keuzes
➤ Gemeenschapshuizen in de wijken en dorpskernen zijn (met name voor ouderen) van cruciaal belang om elkaar te blijven ontmoeten. En om zo eenzaamheid tegen te gaan. We monitoren het in de periode 2018-2022 vastgestelde accommodatiebeleid. De balans tussen kwaliteit en nabijheid blijft daarbij het belangrijkste uitgangspunt. Daar waar de nabijheid te veel in het gedrang komt, grijpen we in.
➤ Het VN-verdrag Handicap – rechten van mensen met een beperking gaat om toegankelijkheid in de breedste zin van het woord. Onze gemeente past dit verdrag onverkort toe. De Lokale Inclusie Agenda (LIA) Sittard-Geleen is het plan waarin staat hoe we uitvoering geven aan het VN-verdrag, met daarin tien projecten tot aan 2024.
➤ Onze gemeentelijke websites zijn voldoende toegankelijk voor mensen met beperkingen, ook voor mensen met een zintuigelijke beperking. Wanneer dat niet het geval is, verbeteren we dat zo snel mogelijk.
➤ De PvdA staat naast individuen en minderheden, die zich uitspreken tegen discriminatie, uitsluiting en racisme. Binnen de grenzen van onze rechtsstaat moet er voor iedereen ruimte zijn om zijn of haar mening zonder bedreigingen of verdere uitsluiting te uiten.
➤ We kijken niet weg en nemen de verantwoordelijkheid om op te treden tegen (institutioneel) racisme, xenofobie, machtsmisbruik en discriminatie.
➤ We ondersteunen scholen in hun rol bij het uit de kast komen van jongeren.
➤ Het rijk bepaalt twee keer per jaar hoeveel statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) de gemeente Sittard-Geleen minimaal moet huisvesten; indien het woningaanbod het toelaat kunnen we meer statushouders huisvesten dan het minimum van het rijk.
➤ Voor de integratie van nieuwkomers stelt het rijk middelen beschikbaar. De activiteiten voor integratie moeten passen binnen dit budget.
➤ In alle vormen van ondersteuning, toegang tot voorzieningen, regelingen en communicatie houden we rekening met laaggeletterden. In de aanpak van laaggeletterdheid speelt de bibliotheek een belangrijke rol.
➤Wij willen dat uitgewezen asielzoekers in nood van de gemeente ondersteuning en tijdelijke opvang krijgen.
Klik hier om het hele programma te raadplegen.